Blog

Ефірні олії для волосся: застосування і рецепти

by in Блог 14.01.2016

Олії для волосся та їх застосування
Ефірні олії відомі своїми протизапальними і антисептичними властивостями. Вони чинять позитивний вплив на організм людини, покращують настрій, регулюють гормональний фон, психіку і нервову систему.

Дозований прийом ефірних олій трав і рослин, змішаних з косметичними засобами, сприяють зміцненню і стимулюванню росту волосся, роблячи його густим, пишним і блискучим, а також перешкоджають їх випадінню і утворенню лупи.

Досягти найкращого результату можна тільки за умови використання олій в певних пропорціях. Найчастіше, застосування ефірних олій може вирішити відразу кілька проблем з волоссям і шкірою голови.

Efirni oil dlia volos

ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ ЕФІРНІ ОЛІЇ

Для лікування волосся в домашніх умовах передбачено кілька способів застосування ефірних олій:

1) Шляхом насичення косметичних засобів (масок і бальзамів) оліями

2) Шляхом змішування  компонентів з олій та нанесення масок на волосся

3) Розчісування волосся з олією

Щоб змішати базові жирні олії, шампуні, бальзами та маски для волосся, достатньо всього лише 2-5 крапель ефірної оліїї, оскільки це дуже концентрований і насичений продукт. Такі ж пропорції застосовують при масажі шкіри голови і арома розчісуванні .

Під час нанесення олій цитрусових або хвойних порід дерев можна відчути легке печіння або поколювання. Це нормальний ефект, який вказує на стимулювання кровопостачання шкіри голови. Після подібних процедур ви досягнете карколомних результатів.

Щоб збагатити порцію шампуню ефірною олією достатньо двох крапель. Також дозволено додавання олії прямо в пляшку пропорційно обсягу засобу. Що стосується самого шампуню, можна використовувати звичайний, куплений в магазині або аптеці. Найефективнішими є засоби, створені самостійно, виходячи з індивідуальних особливостей і типу волосся. Бальзам також може бути насичений ефірними оліями. Краще всього для цих цілей підходять цитрусові аромати. Вони збагачують волосся вітамінами, надають їм блиск, еластичність, усувають сухість шкіри голови і запобігають появі посічених кінчиків.

Маску для волосся з ефірними оліями готують на основі рослинної олії, яка підходить саме для певного типу волосся: олія авокадо, мигдальна, олія виноградних кісточок, олія жожоба, персикова, кокосова олія, олія рисових висівок або зародків пшениці, оливкова олія. Одна чайна ложка базової олії збагачується 3-5 краплями певної ефірної олії.

Регулярність нанесення масок: 1 раз на тиждень з метою профілактики, 2-3 рази на тиждень з метою лікування. Ефірні олії роблять волосся блискучим, сильним, слухняним. Після пари тижнів можна помітити перші результати.

Для змивання олії використовують будь-який відповідний шампунь, який спочатку наносять по довжині волосся, потім масажують коріння. Не обов’язково вимивати волосся на 100%, інакше маска не проявить свого ефекту. Досить відчути чистоту волосся, щоб припинити процедуру.

При правильному підборі масляного складу не виникає необхідність використання фабричної маски, бальзаму або ополіскувача. Результат визначається самостійно, в залежності від індивідуальних відчуттів і типу волосся. Білкова структура волосся потребує постійного догляду та харчування. Ось чому необхідно шукати і підбирати відповідні ефірні олії і суміші.

Не енш важливим критерієм у виборі олій є їх запах.

Маски для волосся, як виготовляти і застосовувати

МАСКИ ДЛЯ ВОЛОССЯ

Основне завдання жирних та ефірних олій полягає у профілактиці та лікуванні волосся. Жирну маску для волосся легко приготувати в домашніх умовах. Для цього достатньо 2-4 столових ложок основної жирної олії та 5 крапель ефірної олії або ефірної суміші на одну столову ложку основи.

Також маски можуть бути збагачені додатковими корисними і натуральними компонентами:

– Глиною – регулює виділення сальних залоз;
– Жовтками – для живлення структури волосся;
– Медом – живить волосся;
– Соком алое – для додання блиску волоссю;
– Лимонним соком, яблучним оцтом і коньяком. Така суміш додасть блиск волоссю.
– Вітаміни А і Е, які продаються у вигляді желатинових капсул. Їх легко проколоти і видавити склад у вміст маски.

Пропорції правильного змішування компонентів  масок з олій:

– 3-4 столові ложки основної жирної олії;
– 4-5 крапель ефірної олії;
– 1 чайна ложка інших інгредієнтів.

Безпосередньо перед змішуванням компонентів для маски бажано підігріти основну олію на водяній бані до температури тіла. Теплі інгредієнти легше змішуються і вбираються в шкіру голови і волосяні стовбури.

Як правильно обрати базову олію, яка не зашкодить волоссю? Для жирного волосся рекомендується використовувати олію жожоба, виноградних кісточок і авокадо. Сухе волосся потребує оливкову, персикову, мигдалеву олію, а також олію жожоба і ши. Універсальні в застосуванні кокосова олія і олія Моной Де Таіті. З метою відновлення волосся і терапії використовують олію аргани і баобабу.

Як слід наносити ефірні олії на волосся?

Не потрібно мити волосся безпосередньо перед застосуванням маски, оскільки олії наносяться на брудні сухі пасма. Спершу втирають суміш у шкіру голови, масажують пару хвилин, потім розподіляють залишки олії по всій довжині волосся. Головне стежити за тим, щоб склад не стікав з волосся. Також намасленними долонями натирають волосяні пасма і прочісують пальцями, щоб збагатити їх киснем.

Що робити після нанесення маски?

Коли ви нанесли маску, волосся виглядає як немите і жирне. Голову накривають целофановим пакетом, зверху ситцевою хусткою або рушником. Також можна не накривати волосся, якщо це не зручно. На результат це практично не впливає.

На скільки залишати маску?

Суміш з олій залишають на волосся на кілька годин або на ніч. Все залежить від складу маски. Якщо були використані ефірні олії, тоді мікс тримають максимум до трьох годин. Маски на основі жирних олій можна залишати на ніч.

Як змивати маску?

Для змивання олій використовують будь-який відповідний шампунь, який спочатку наносять по довжині волосся, потім масажують коріння. Не обов’язково вимивати волосся на 100%, інакше маска не проявить свого ефекту. Досить відчути чистоту волосся, щоб припинити процедуру.

При правильному підборі олійного складу не виникає необхідність використання фабричної маски, бальзаму або ополіскувача. Результат визначається самостійно, в залежності від індивідуальних відчуттів і типу волосся. Білкова структура волосся потребує постійного догляду та харчування. Ось чому необхідно шукати і підбирати відповідні ефірні олії і суміші. Не менш важливим критерієм у виборі олій є їх запах.

Властивості ефірних олій для волосся, для чого застосовувати

Властивості ефірних олій

Для нормального волосся підходить лимон, лаванда, герань, розмарин.

Жирна шкіра голови і жирне коріння волосся потребують таких олій, як: лимон, літсея кубеба (вербена), бергамот, цитронелла, чайне дерево, меліса, м’ята, сосна, кедр, ялівець, кипарис, евкаліпт, імбир, каяпут, вербена, шавлія , гвоздика, герань.

Для живлення сухого волосся рекомендується іланг-іланг, апельсин, мандарин, лаванда, ладан, ромашка, мирра, пачулі, пальмароза, рожеве дерево, сандал.

Від посічених кінчиків допоможуть: іланг-іланг, рожеве дерево, ветивер, сандал, рожеве дерево, герань, ромашка.

Пошкодженим волоссям рекомендується: апельсин гіркий, лаванда, герань, рожеве дерево, сандал.

Для зміцнення коренів волосся передбачені наступні олії: чайне дерево, розмарин, рожеве дерево, іланг-іланг, петітгрейн, вербена (літсея кубеба), бий, кедр, кипарис, сосна, ладан, м’ята коріандр, аїр.

У разі сухої лупи допоможе: лаванда, герань, розмарин, базилік, всі цитрусові, ромашка, меліса.

Щоб усунути жирну лупу необхідно користуватися олією грейпфруту, евкаліпту, розмарину і чайного дерева.

Розгладжуючий ефект надає олія іланг-ілангу.

Роботу сальних залоз привести в порядок допоможе: ефірна олія пачулі, лимону, евкаліпту, грейпфруту, бергамоту.

Універсальним дією характеризується олія іланг-ілангу, розмарину, чайного дерева.

Рецепти застосування ефірних олій для волосся

Ефірні олії для сухого волосся

Щоб усунути сухість волосся необхідно використовувати ефірні олії мандарину, мірри, ладану, пальмарози, сандалу, лаванди. Маски на основі цих компонентів додають волоссю густоту, еластичність, красу, усувають ламкість і сухість.

Олія іланг-ілангу відома своїми чудодійними властивостями. Вона перетворює сухе волосся, надає їм силу і розкіш. Даною олією користуються ще з часів правління королеви Вікторії у Великобританії. Олія іланг-ілангу була основним компонентом спеціального бальзаму для волосся. Виготовляють ефірну олію з тропічної рослини кананга, яка має блакитні, рожеві та жовті квіти. Краща олія виходить з жовтих суцвіть.

Найвідомішим засобом для лікування сухого волосся є ефірна олія лаванди, яка доглядає за волоссям, живить його, насичує приємним ароматом. Паралельно рекомендується використовувати маски з додаванням ефірної олії жасмину, яка заспокоює чутливу шкіру голови.

Ще один вид підходящої олії – ефірна олія пальмарози, видобувається зі злакової рослини, показує ефективні результати.

Ефірні олії для жирного волосся

Жирне волосся – справжня проблема для жінок, оскільки воно швидко забруднюється, виглядає неохайно і псує настрій. Для такого волосся підходять ефірні оліїї, які регулюють вироблення сальних залоз і не дозволяють кожному покрову запалюватися. Мова йде про олії іланг-ілангу, троянди, чайного дерева, вербени, сосни, ромашки, грейпфруту, лопуху, ялівцю.

Помічником у догляді за жирним волоссям є ефірна олія грейпфруту, яка тонізує і відновлює структуру волосся. Якщо регулярно користуватися даним видом олії, незабаром можна назавжди забути про проблему жирного волосся.

Чудовий ефект спостерігається після застосування олії ялівцю, яка відрізняється терпким, деревним ароматом. Її часто комбінують з олією вербени (літсея кубеба), шавлії і розмарину. У народі олію вербени іменують як аромат «успіху», тому її використання поліпшить не лише стан волосся, але і здоров’я, і ​​настрій.

Ефірні олії для зміцнення волосся

Найефективнішим засобом для зміцнення волосся вважається олія чайного дерева. Процес її виробництва полягає в перегонці листя дерева мелалеукі, яке росте в Австралії. Склад олії включає близько 400 складних органічних компонентів. Ось чому нею користувалися ще австралійські аборигени, які лікували будь-які недуги, навіть рани цією олією.

При догляді за волоссям варто скористатися ефірною олією іланг-ілангу, яка зміцнює цибулини волосся, перешкоджає їх випаданню, відновлює волосяні фолікули.

У косметології особливо цінується ефірна олія розмарину, яка входить до складу численних косметичних засобів, включно призначених для догляду за волоссям. Розмарин був компонентом найперших в світі духів, призначених для королеви Угорщини Єлизавети. Ефірна олія  розмарину ефективно бореться з лупою, перешкоджає облисіння та інтенсивне випадінню волосся. Її властивості полягають у відновленні еластичності волосся і шкіри голови, тому її рекомендують при догляді за тонкими волоссям.

Спробуйте наступну маску на основі ягід для зміцнення волосся, яку хвалять за приголомшливий результат: розім’яти 10 ягід свіжої полуниці і змішати з 4 краплями розмарину і 4 краплями олії м’яти. Суміш нанести на волосся і потримати протягом 20 хвилин. Змити маску теплою водою.

ЕФІРНА ОЛІЯ ДЛЯ ЗРОСТАННЯ ВОЛОССЯ

Враховуючи корисні властивості ефірних олій, ви можете використовувати їх як натуральні і доступні компоненти косметичних засобів по догляду за волоссям. Однак стійкого результату вдасться домогтися після декількох процедур. Регулярні маски на основі ефірних олій зміцнять волосся, додадуть їм блиск і стійкий колір.

Хочете прискорити ріст волосся? Тоді використовуйте ефірну олію пачулі з яскраво вираженим пряним ароматом. Її добувають з тропічних рослин, які зустрічаються в Індії, Японії, на Суматрі. Пачулі сприяє усуненню лупи, зниженню жирності коренів волосся.

Швидко виростити волосся допоможуть олії мандарину, лимону або апельсину, які надають загальнозміцнюючу дію. Рекомендуємо приготувати таку суміш: 2 ч. л. мигдалевої олії , 2 краплі апельсину, 2 краплі евкаліпту, 2 краплі пачулі. Подібна маска ефективно прискорює ріст волосся і усуває лупу. Використовуючи олію лимону, можна надати волоссю блиск, здоровий вигляд, усунути посічені кінчики.

Ще один чудодійний засіб – суміш з додаванням ефірної олії кориці. Вона чинить збудливу дію на волосяні цибулини, внаслідок цього спостерігається прискорений ріст волосся. Однак перед використанням кориці необхідно перевірити реакцію на індивідуальну переносимість олії організмом, оскільки кориця має сильну дію. Маску готують в пропорції 2 крапель на 10 мл основи. В якості основи використовується жирну олію або бальзам.

Маска для росту волосся. Посилити ріст волосся допоможуть аромарозчісування і маски, що містять ефірні олії сосни, розмарину, іланг-ілангу, чебрецю і шавлії мускатної. Дана суміш надає волоссю блиск і м’якість. В якості основи використовується олія персика, олія зародків пшениці, виноградної кісточки. Як правило, наносять маску на ніч один раз на тиждень. Також готують спеціальну воду для ополіскування волосся. Для цього необхідно додати у воду по 3 краплі ефірних олій герані, розмарину і рожевого дерева. Обполіскують волосся ароматичною водою після їх миття і нанесення бальзаму. Результат проявляється у вигляді блиску, насиченості кольору, густоти, легкості в розчісуванні волосся.

Ефірно олія кіпарису надає волоссю об’єм, олія рожевого дерева відновлює структуру волосся, яке ослабло після навантажень (опади, сонце, несприятлива екологічна ситуація). Ефірна олія манго захищає, регенерує і зволожує волосся. Популярна кедрова олія робить волосся міцніше, оздоровлюючи його і шкіру голови.

Чудові результати показує маска для зміцнення волосся, яка складається відразу з декількох ефірних компонентів, кожен з них благотворно впливає на стан шкірного і волосяного покриву голови. Змішайте до отримання однорідної суміші 4 чайні ложки олії виноградних кісточок, 3 краплі олії розмарину, половину чайної ложки олії жожоба, дві краплі олії чебрецю, 3 краплі олії лаванди, 2 краплі олії кедра. Наносьте маску кінчиками пальців на коріння волосся, втираючи в шкіру голови. Продовжуйте масажувати протягом двох хвилин. Оберніть волосся плівкою і теплим рушником. Тримайте маску всю ніч. Вранці очистіть волосся за допомогою шампуню.

ЕФІРНІ ОЛІЇ ВІД ВИПАДІННЯ ВОЛОССЯ

Зупинити випадіння волосся допоможе домашня маска на основі ефірних олій кедра і розмарину. Склад маски: яєчний жовток, столова ложка меду, трохи оливкової олії, три краплі олії розмарину і три краплі олії кедра. Спочатку розчиняють олії розмарину і кедра в меді, потім додають в суміш жовток і оливкову олію. У результаті повинна вийти однорідна і рідка суміш, яку можна легко нанести на волосся. Використовують маску на чисте волосся, потім покривають голову плівкою і укутують рушником або шарфом. Тривалість процедури – 30 хвилин. По закінченню часу рекомендується змити маску теплою водою. Як правило, жирні масляні маски погано змиваються, тому використовують дитяче мило і спеціальний шампунь для жирного волосся.

Простий і ефективний рецепт на основі олії лаванди для запобігання випадінню волосся. Ефірна олію лаванди є чудовим засобом, що допомагає при випаданні волосся. Маска готується на основі 50 мілілітрів теплої оливкової або будь-якої іншої жирної олії з додаванням 10 крапель олії лаванди. Суміш необхідно перемішати і нанести на волосся. Голову огортають рушником. Процедура триває близько 30 хвилин.

Не всі знають, що імбирна маска сприяє росту волосся. Для цього необхідно змішати одну столову ложку дрібно протертого імбиру (свіжий продукт можна замінити порошком) і одну столову ложку олії жожоба або кунжутної олії. Маску наносять на волосся, загортають голову рушником і тримають протягом декількох годин.

Аромарозчісування волосся

Ароматичне розчісування оздоровлює волосся, покращує їх зовнішній вигляд.

Процедура дозволяє одержати гладеньку, блискучу і пружну шевелюру. Паралельно з цим, розчісування впливає на волосяні цибулини, стимулюючи їх, покращуючи кровопостачання шкірного покриву, живлячи фолікули корисними речовинами ефірних олій.

Суть аромарозчісування полягає в догляді за волоссям по всій довжині, надаючи волосяному стовбуру блиск і гладкість. Аромарозчісування не сприяє стрімкому зростанню волосся. Може спостерігатися слабко виражений результат, який проявляється на тлі регулярного розчісування і масування шкіри голови. Ось чому для даної процедури рекомендується вибирати олії, які усувають сухість і ламкість волосся.

Під час аромарозчісування використовують гребінці, виготовлені з натуральних матеріалів – дерево або натуральна щетина (не рекомендується користуватися пластиковими гребінцями або із залізною щетиною). 5 крапель олії наносять уздовж гребінця, рівномірно розподіляють і розчісують волосся. Рекомендується проводити процедуру в добре провітреному приміщенні. Небезпечно переборщувати з об’ємом ефірних олій. Регулярність проведення процедури – 1 – 2 рази на тиждень, при цьому варто спостерігати за реакцією власного організму.

Перед використанням олій необхідно вибрати відповідний гребінець, який буде застосовуватися виключно в цих цілях. По закінченню процедури його промивають під гарячою проточною водою. Це необхідно робити для того, щоб не забруднювати волосся залишками олії і не знижувати ефективність ефірів.

Які олії використовують в аромарозчісуванні? З метою аромарозчісування використовують найулюбленіші і перевірені аромати. Також важливо щоб аромат підходив до часу доби. У разі проведення процедури вранці, використовують тонізуючу ефірну олію. Це може бути м’ята, кориця, апельсин.

Приголомшливі результати спостерігаються при використанні ефірних олій, що усувають сухість шкірного покриву і волосяного стовбура: олію пальморози, апельсину, сандалу, іланг-ілангу, лаванди, ладану, мірри, мандарину, ромашки, рожевого дерева, пачулі.

Перед сном ефективно проводити ароматичне розчісування з використанням заспокійливих, розслаблюючих ефірних олій, наприклад, олію ромашки і лаванди. Після виснажливого робочого дня рекомендується наносити аромати з антистресовою дією на організм: троянда, іланг-іланг, пачулі, цитрусові (грейпфрут, апельсин, мандарин, петітгрейн), мирт, сандал.

Суміші з додаванням ефірних олій-афродизіаків використовують для підняття настрою, створення романтичної обстановки. У цих цілях рекомендуються ефірні олії: пачулі, іланг-ілангу, грейпфруту, мускатного горіха, рожевого дерева, жасмину.

Інформація підготовлена ​​https://masteroil.com.ua/
Використання інформації можливе з посиланням на https://masteroil.com.ua/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *